آشپزخانه که قلب یک منزل به شمار میرود، دارای وسایل ضروری بسیاری است. همزن، وسیلهای است که در زندگی روزمره ما بسیار مورداستفاده قرار میگیرد. همزنها که کار همزدن و مخلوط کردن را سریعتر از چنگال و یا قاشق انجام میدهند، انواع مختلف و مارکهای متنوعی دارند، که سالهاست این محصولات در بازار عرضه میشوند. شاید برای برخی این ذهنیت وجود داشته باشد که همزن یک وسیلهی غیرضروری است، به طور مثال برای درست کردن تخم مرغ برای کیک و شیرینی از قاشق و یا چنگال میتوان استفاده کرد. شاید در ظاهر این کار آسان به نظر برسد، اما زمانیکه بخواهیم این کار را در مدت زمان طولانی انجام بدهیم، خواهیم دید که این کار امکانپذیر نبوده و بسیار خستهکننده است. در صورتی که به وسیلهی همزن برقی میتوان سرعت و کیفیت کار را بسیار بالا برد. در نتیجه، بدون اینکه دست اذیت شود، میتوان از آشپزی لذت بیشتری برد.
همزنها در دو نوع دستی (ویسک) و برقی هستند که میتوان برحسب نیاز از آنها در نان و شیرینیپزی و تهیهی بستنی و همچنین آَشپزی و ... استفاده کرد. در این مقاله میخواهیم به بررسی تفاوتها و برتری هر یک از این همزنها بپردازیم.
همانطور که گفته شد همزنها دارای انواع مختلفی هستند و اینکه ما در چه بازهی زمانی میخواهیم کار همزدن با آن را انجام بدهیم نکتهای است که با بررسی انواع همزنها میتوانیم بفهمیم، چه نوع همزنی برای کار ما مناسب است.
همزن دستی:
همزنهای دستی نوع ابتدایی این همزنها به حساب میآیند که ساختار بسیار سادهای دارند. از یک دسته و سری همزن تشکیل شدهاند که با سرعت دستانتان سرعت همزدن را میتوانید تنظیم کنید. اگر شما یک آشپز حرفهای نیستید به شما توصیه میشود تا از همزنهای دستی استفاده کنید. این همزنها در انواع مختلف عرضه میشوند که در زیر کارایی برخی از این نوع همزنها را موردبررسی قرار دادهایم.
همزن مسطح: این نوع همزن برای مواد با حجم کم و یا ظرفی که ارتفاع کمی دارد مناسب است و بیشتر برای تهیهی سس و سوپ رقیق مورد استفاده قرار میگیرد.
همزن حلقهای
این نوع همزن از یک حلقه که سیمهای استیل به صورت مارپیچ در اطرافش پیچیده شده تشکیل شده است. از این همزنها میتوان برای هم زدن تخم مرغ و سس استفاده کرد. همچنین در زمان آشپزی و برای جلوگیری از ته گرفتن مواد، این نوع همزن گزینهی خوبی است.
همزن توپی
این همزن که به آن همزن کلاسیک گفته میشود، از رشتههای فلزی تشکیل شده که انتهای هر رشته یک توپ فلزی تعبیه شده است. از این نوع همزن برای ترکیب کرمها و مواد با حجم کم استفاده میشود.
همزن بالونی
همزن بالونی، طراحی این همزن به صورت مارپیچ است و برای حجمدهی، هوادهی و مخلوط کردن است و جنس فلزی ضدزنگ و نچسب دارد که هرچه سیمهای بیشتری داشته باشد، پروسهی مخلوط کردن سریعتر میشود. به خاطر داشته باشید از این نوع همزن برای استفاده در ظروف استیل، شیشهای و غیرتفلون استفاده کنید.
همزن سربسته
ترکیبی از همزن بالونی و حلقهای است که ترکیب دو همزن در یک همزن، موجب سریع شدن سرعت همزدن میشود.
همزن برقی
با صنعتی شدن زندگی بشر و سریعتر شدن سبک زندگی استفاده از همزنهای دستی رفتهرفته کمرنگ و انتخابها به سمت همزن برقی رفت. همزنهای برقی علاوهبر بالا بردن سرعت کار، مواد مورداستفاده را یکدستتر و بهتر ترکیب میکنند.
این همزنها در سال 1908 توسط مهندس هربرت جانسون و همکارش در شکل ابتدایی و با تکمیل این طرح در سال 1915 به شکل همزن کاسهای تولید شد که از آن میتوانستند در نانوایی و ارتش استفاده کنند. در سال 1919 این همزنها با ابعادی کوچکتر و مخصوص خانه، با نام شرکت Kitchen Aid در بازار عرضه شدند.
نخستین همزنهای برقی با گنجایش پنج لیتری بودند که قیمت ارزانی هم نداشتند. این همزنها از لحاظ وزنی حدودا 32 کیلو بوده و همین امر موجب میشد تا استفاده از این دستگاه کار سادهای نباشد. در ادامه به بررسی انواع همزنهای برقی میپردازیم:
همزنهای برقی به دو نوع همزنهای برقی معمولی و همزنهای کاسهدار تقسیم میشوند، که از آنها برای تهیه کیک و شیرینی و همزدن تخم مرغ و ... میتوان استفاده کرد.
همزن های برقی معمولی
از سادهترین همزنها هستند که از دو بخش سری همزن و دسته تشکیل شدهاند. این نوع همزنها در دو نوع تکموتوره و دو موتوره هستند و سرعت در این دستگاهها عموماً از 3 تا 6 است، البته همزنهای سادهتری هم وجود دارند که فقط دارای یه دکمهی روشن و خاموش هستند و دور همزن همیشه ثابت است. در همزنهای برقی معمولی بعد از استفاده میتوان تیغهها را جدا کرد تا مورد شستوشو قرار گیرند. نکتهای که در مورد همزنهای برقی وجود دارد این است که این نوع همزنها جای کمی را اشغال میکنند.
همزن های برقی کاسه دار
این نوع همزنها پیشرفتهتر از همزنهای برقی معمولی هستند. همچنین از لحاظ قیمت، همزنهای کاسهای نسبت به همزنهای برقی معمولی از قیمت بالاتری برخوردارند و اگر یک آشپز حرفهای باشید مسلماً استفاده از این نوع همزن برای شما مناسبتر خواهد بود. همانطور که از اسم این نوع همزن مشخص است، دارای کاسه است و بدین جهت دیگر لازم نیست موادی را که میخواهیم با همزن ترکیب کنیم، در کاسهای بریزیم و برای جلوگیری از حرکت کاسه، آن را نگه داریم. جنس این کاسهها از پلاستیک و استیل است که کاسههای پلاستیکی به دلیل نرم بودن دوام و عمر کمی که دارند و به مرور زمان ممکن است با ساییده شدن بدنه، با مواد غذایی ترکیب شوند. این نوع همزنها از 3 تا 6 سرعت مختلف تشکیل شدهاند که با توجه به موادغذایی، سرعت مناسب را میتوان انتخاب کرد. همزنهای کاسهای برای تهیهی کیک و شیرینی و غیره میتوانند انتخاب بسیار مناسبی باشند.
نکاتی که باید در زمان انتخاب همزن برقی مورد توجه قرار داد:
- قدرت و توان دستگاه: قدرت دستگاه ارتباط مستقیمی با مصرف انرژی دستگاه دارد.
- همزن برقی قابلیت تنظیم سرعت را داشته باشد: همزنهایی که پنج سرعت یا بیشتر دارند، توانایی بیشتری بر کنترل ترکیب مواد غذایی دارند.
- جنس تیغهها: تیغهها باید برنده و مقاوم و ضدزنگ باشند. این امر اهمیت بالایی دارد، زیرا این تیغهها با مواد غذایی تماس دارند. به طور مثال زنگزدگی تیغهها موجب آلودگی و تغییر طعم مواد غذایی میشود. مناسبترین جنس برای تیغهها، کروم و استیل است که بسیار مقاوم و بادوام هستند.
- محل نگهداری سیم دستگاه: این قابلیت کمک میکند تا سیم در هنگام جابجایی و کار با دستگاه ایجاد مزاحمت نکند.
- تمیز کردن دستگاه: باید دستگاهی در الویت انتخاب باشد که شستوشوی آن به راحتی انجام شود.
- جنس کاسهی همزن: کاسهی همزن به دلیل ارتباط با مواد غذایی باید از جنس ضدزنگ باشد، علاوهبراین شستوشوی ظرف هم راحتتر میشود. برخی از کاسههای همزن دارای درپوش هستند که از پخش شدن مواد به محیط خارج از کاسه جلوگیری میکنند.
- سروصدا: برای انتخاب هر دستگاه برقی انتخاب دستگاهی که کمترین صدا را داشته باشد موردتوجه است و این موضوع در انتخاب همزنهای برقی هم صدق میکند.
- وزن دستگاه: اگر به دنبال استفاده از همزن برقی معمولی هستید حتماً باید این موضوع را موردتوجه قرار دهید که وزن دستگاه بهتر است از یک کیلو بیشتر نباشد زیرا دست در هنگام استفاده از دستگاه خسته میشود.
علاوهبر موارد ذکر شده، قیمت، کیفیت، برند، ابعاد و خدمات پس از فروش و ... از نکاتی هستند که در انتخاب یه همزن برقی مناسب باید به آن توجه کرد.